Een game jam is een wedstrijd waarbij de deelnemers vanuit niks een video game proberen te maken. Afhankelijk van de opzet mogen deelnemers ofwel allen of samen in teams werken. De wedstrijd duurt gebruikelijk 24 tot 72 uur. Deelnemers zijn over het algemeen programmeurs, ontwerpers, tekenaars, schrijvers en andere game gerelateerde disciplines.

Traditioneel richten game jams zich op video games, maar soms worden er ook wel bordspellen gemaakt.

Losse vertaling van de definitie van Wikipedia

Al een paar jaar wil ik eens een keer aan een game jam meedoen. Er zijn er genoeg. Ik kende in eerste instantie alleen de Global Game Jam of Ludum Dare. Dit zijn de twee meeste bekende en elke keer als er weer eentje aangekondigd werd, begon ik te twijfelen of ik nou deze keer eens mee wilde gaan doen.

Maar ik durfde nooit.

Het leek me geweldig om met een klein team gefocussed aan een maf idee te werken. Maar had altijd het gevoel dat ik nog niet genoeg game dev ervaring had en eerst zelf meer bekend moest zijn met Unity, voordat ik echt tot nut kon zijn en met een team mee kon draaien. Dus ik liet de game jams allemaal aan me voorbij gaan…

Maar toen ik dus 3 weken geleden Godot ontdekte, kwam ik al snel op de Discord in gesprek met iemand die zei dat het heel leerzaam was om met een game jam mee te doen. En toevallig was er een specifieke Godot game jam die elke maand gedaan wordt. Dus ik heb me vol enthousiasme aangemeld, in de dagen in aanloop naar de game-jam een team gezocht en kleine dingetjes (zoals automatische deploys naar itch.io) opgezet.

En vannacht om middernacht begon deze game jam. Vanochtend vroeg opgestaan (6:00) om samen met m’n team te overleggen. Het moest zo vroeg, want alle teamleden zitten verspreid over de hele wereld, een in India, twee in Amerika en twee in Estland.

Vanochtend dus onze brainstorm-sessie gehad, tot een beetje een idee gekomen (een stealth game waarbij je (spelende als rat) langzaam volgers moet werven voor je revolutie tegen katten). En nu beginnen we langzaam met ons idee uitwerken.

– wordt vervolgd –