Afgelopen vrijdag kwam ongeveer de grootste game van dit jaar uit, de meest geanticipeerde game, dè game waar de hele halve game-minnende wereld naar uit heeft gekeken: Red Dead Redemption 2.

Ik speelde vrijdag een paar uurtjes, de introductie / proloog. Gister kwam het er niet van (toen kwamen Tanja en Bjorn langs en speelden we Valeria – ook heel leuk). Dus vanavond kon ik weer verder.

Het spel is qua tempo nog wel even wennen, het gaat allemaal een stuk langzamer dan ik gewend ben. Vanavond begon ik dan ook eerst door met iedereen in ons kamp te praten, ik deed wat klusjes (als hout hakken en de paarden eten geven) en speelde zelfs een (half) potje domino. En had het eigenlijk best goed naar m’n zin.

Toen vertrok ik met de paard-en-wagen naar het dichtbijzijnde dorpje Valentine. Daar raakte ik betrokken bij een knokpartij in de kroeg en bezocht zelfs nog een minimale bioscoop (in een tent). En even later ging ik op jacht naar een grote beer. Ging allemaal helemaal prima. En tijdens die jacht leerde ik bijvoorbeeld ook nog eens dat ik m’n paard een naam kon geven. Heel kewl!

Allemaal leuk en prima. En daarna kreeg ik – na de berenjacht – de opdracht om voor een van m’n gangmembers wat schulden te innen. Ergens (ver weg, een stukje rijden) hadden een paar mensen schulden uitstaan die ik moest gaan innen. En iemand anders merkte nog even terloops op dat de dokter in het stadje in de buurt er een illegale praktijk op na hield. Dus dat was ook nog wel het onderzoeken waard.

! Let op, want hier begint dan de daadwerkelijke chain of events

Eerst ff m’n beste paard van stal halen, hem hier en daar beetje pimpen en hem een naam geven.  Ik noemde hem Macho – naar het paard waar m’n dochter zo verzot op is.

Maar toen ik de stal verliet, was het net nacht geworden. Dus ik dacht, ik overnacht wel even in het hotel. Zodat ik de volgende dag – in een mooi zonnetje, mooi onderweg kon  gaan naar ‘een stuk verder weg’ (om de schuld te innen, remember?) 

Maar helaas, ik had niet genoeg geld voor een kamer. Wèl voor een bad, dus deed dat maar – bij gebrek aan een betere optie (en omdat ik te snel drukte en niet doorhad dat ik voor een bad koos ipv een kamer).

Na mezelf goed te hebben schoongeschrobt in het bad, verliet ik het hotel en toen schoot me het verhaal over de dokter met z’n illegale praktijken te binnen. Misschien kon ik dat nog ff checken, nu ik hier toch in de buurt was.

Na wat te hebben uitgezocht, kwam ik erachter dat de dokter een ruimte achter z’n winkel bleek te hebben waar enkele boeven allerlei zooi verkocht. Dus ik wilde er naar binnen. Maar dat verliep iets anders dan gepland.

De eerste keer deden ze de deur niet open en de dokter gaf ook geen krimp (denk eerlijk gezegd dat er iets niet helemaal goed ging qua de game, maar ok). Ik merkte wel dat de deur ineens vanzelf open ging, nadat ik er een paar keer tegenaan had geduwd. Tegen de gesloten deur dus… wat niet helemaal de bedoeling was, denk ik – waarschijnlijk ook een bug/foutje. Maar ik stond dus ineens in de kamer en er werd direct op me geschoten door de boeven.

Ik schoot ze vrij snel neer en kon al hun geld en alles oprapen. De gealarmeerde politie kon niks doen (want de deur zat eigenlijk nog dicht). Dus ik kon rustig op m’n gemakje alles leegplunderen.

Maar ja, de deur zat nog dicht, dus ik kon er ook niet meer uit. Zelfs niet na meerdere keren er tegenaan duwen. Er was geen beweging in te krijgen. En zat daar dus opgesloten in die kamer. Nog weirder was dat ineens die vermoorde boeven weer opnieuw tevoorschijn kwamen (gespawned werden) en mij compleet negeerden. Ergens was er iets niet helemaal goed gegaan dus.

Had gelukkig nog een auto-save game van een paar minuten voordat ik de dokterspraktijk binnen wandelde. Dus kon die inladen en het opnieuw proberen.

Nu de dokter onder schot nemen, hem de deur laten openen en toen werd ik direct neergeschoten door de boeven.

Dus nòg een keer opnieuw. Dokter onder schot, deur laten openen en toen iets sneller geschoten en de boeven vermoord. Nu had ik iets minder tijd om alles rustig te plunderen, want nu kwam de politie wel binnen (want de deur stond netjes open, zoals de bedoeling was).

Maar ik had wel een grote buit ($50, wat daar echt een berg geld is), dus ik wilde wel graag ongeschonden er vandoor. Dus ik schoot een paar lawmen neer en vluchtte weg, naar achter de kerk.

Aangenomen dat ik was ontkomen, floot ik m’n paard, die keurig kwam aangerend. Maar hij schrok van de achtervolgende politiemannen. Restte mij dus niks anders dan ook hen neer te knallen en me te verstoppen achter een rotsblok. En ik besloot m’n paard weer te roepen, want ik wilde er toch wel graag vandoor.

Toen ik bijna veilig was en m’n paard naast me stond, werd ik ontdekt door de lawmen en die begonnen direct weer op me te schieten. Ik schoot uiteraard terug.

En ergens in dat vuurgevecht werd Macho door een verdwaalde kogel geraakt en viel gewond neer. Kort daarna ging ik ook dood.

Dus ik respawn weer, maar heb een ander (standaard) paard bij me, in plaats van Macho. Ik heb nog even de hoop dat hij terug in de stal staat, maar daar aangekomen is hij er niet. Blijkbaar heeft Macho definitief het loodje gelegd. Helaas, m’n beste paard is weg-foetsie-gone-dood. Dan pak ik maar m’n 2-na-beste-paard, die ik Spot noem (eerst Fluffy, maar dat klinkt niet cowboy-ig genoeg). 

Ik merk nog wel dat ik een bounty op m’n hoofd heb staan, een bounty van maar liefst $129,- . Wat best veel geld is. Maar ik merk ook dat ik de gestolen $50,- ook nog heb. “Wel lucratief dus, iets overvallen en daarna dood gaan … hou je best wat geld aan over dan. Kewl!”, denk ik nog.

Ik besluit dat ik nu maar eens ff de missie ga doen die ik wilde gaan doen, de schuld innen. Nadat ik iemand heb lopen bedreigen en z’n huis heb leeggehaald, rij ik terug richting ons kamp en wordt ineens opgewacht door een groep lawmen. En voordat ik kan beseffen wat er gebeurd, stort m’n paard onder me neer en wordt ikzelf ook na een paar schoten neergeknald.

Weer dood. En weer spawn ik met een standaard paard. Dus nu zijn allebei m’n goede paarden dood. En de bounty op m’n hoofd is inmiddels opgelopen tot $219,-

Ik besluit dat ik zo niet verder kan spelen, met die grote bounty. Dus ik rij naar het postkantoor en besluit hem af te gaan kopen. Lastige is dat ik maar $48,- heb en de bounty dus niet eens kan betalen.

Aaaargh. Dan maar m’n oude save-game herladen hoor … ik kan niet nu al in het begin van het spel constant op de hielen gezeten worden. Wil wel beetje relaxed kunnen rondrijden. Maar dat gaat dus ook niet, want heb nooit zelf (handmatig) gesaved en de enige auto-save is er eentje van 2 minuten eerder. Daar heb ik dus niks aan.

Enige wat me nog dan maar rest is om dan maar door te spelen. Ik besluit dat ik in het dorpje (Valentine) ga zoeken naar werk om geld te verdienen, zodat ik kan sparen om m’n bounty af te betalen.

Maar plots steekt er een man over en ik rij hem (per ongeluk! Echt!) aan met m’n paard. Ik stap af om hem tot bedaren te brengen, maar hij begint me aan te vallen. Tja, dus ik moet maar terugmeppen dan. Uiteindelijk hoek ik hem neer en rennen er 2 getuigen weg. En op dat moment besluit ik maar om me te laten arresteren. Heb geen zin in dat de bounty nòg hoger wordt. De sherriff komt en nadat ik me heb overgegeven brengt hij me naar de cel. Daar zit ik 1-2 nachten en als ik eruit loop, is m’n bounty verdwenen!

Dat is fijn. Nadeel is wel dat ook al m’n geld weg is.

En m’n 2 paarden.

Dus uiteindelijk, na meer dan anderhalf uur spelen ben, was de keuze om een dokter te gaan overvallen me heel duur te komen te staan.

Zucht, leven van een cowboy gaat niet over rozen. Helemaal niet als je het slechte pad bewandeld.