De afgelopen jaren heb ik vooral op m’n PS4 gegamed. Vind het meer relaxed om op de bank (eigenlijk de stoel, maar ok) te zitten met een controller in m’n hand en te spelen op een groot scherm, dan op m’n laptop schermpje met een muis.

Soms speelde ik wel op m’n laptop, soms zelfs ook wel met een controller en soms zelfs ook op de tv. Maar dat was meestal omdat het een PC-only game was. De laatste weken was de tv alleen vaak geclaimed door Lies. Er waren kerstfilms te zien, zoals alle LotR en Hobbit films en nu worden alle Harry Potter films uitgezonden. Dus dan is de tv eventjes van Lies ^^

Ik week uit naar m’n laptop. Probeerde wat te spelen, maar liep tegen een paar ‘obstacles’ aan. Ten eerste (een luxe probleem) heb ik meer dan 200 games in mijn Steam Library. Elke keer daar doorheen browsend, zie ik weer titels die ik nog wel (of juist niet) wil spelen. Ooit. En verloor dus een beetje het overzicht.
Uiteindelijk heb ik dit probleem opgelost door (met een speciale tool, Depressurizer) alle games in categorieën te plaatsen. Deze categorieën heb ik toepasselijke namen gegeven als:

  • Awesome
  • Nog spelen
  • Misschien
  • Ooit nog wel eens
  • Nah
  • Geen idee
  • Klaar mee
  • Ga ik toch nooit spelen

De namen spreken vrij voor zich en dat was ook het hele doel van deze actie. Nu had ik een duidelijk onderscheid welke games ik nog wel/misschien/niet wilde spelen. En dus ik besloot om te beginnen bij Mark of the Ninja.

Heb die game ooit op de Xbox360 gespeeld, vond hem heel gaaf en nu op de PC weer opgepakt. Had alleen (ineens) een issue, het beeld was heel erg ingezoomed. Uiteindelijk heb ik uren (echt!) lopen zoeken om het probleem op te lossen. Andere drivers geïnstalleerd  en instellingen lopen aanpassen, tot ik uiteindelijk erachter kwam dat de oorzaak was dat ik m’n PS4-controller ingeplugd had. Wanneer ik die eruit liet totdat het spel opgestart was, werkte het wel. Die ontdekking deed ik helemaal aan het eind van de avond, dus van echt even lekker spelen kwam het niet.

Een andere game met PC issues was Dark Souls (1). Deze game wil ik al spelen sinds ik helemaal verliefd raakte op Bloodborne en Dark Souls 3. Heb hem ook al lange tijd op m’n PC staan en besloot dus om hem laatst te gaan spelen. Uiteraard wel met een controller, want iets als Dark Souls kan je niet (lees: wil ik niet) spelen met je toetsenbord. Maar dat was dan ook weer een issue, moest (weer!) uren rondzoeken naar instellingen, oplossingen, patches om de controller goed werkend te kunnen krijgen. En toen dat eenmaal gelukt was, had ik alleen maar een heel klein schermpje en nog allemaal andere grafische issues.

Dat is gewoon het nadeel van PC gaming. Je loopt vaak voorop (mits je goede hardware hebt), maar je bent ook vaak/geregeld bezig met problemen oplossen, nieuwe drivers downloaden, instellingen aanpassen etc. Heel vervelend en dat is een van de redenen waarom ik van console gaming hou.

Na al deze issues besloot ik dat het maar eens tijd was om m’n laptop op te schonen. Ik backupde al m’n relevante data (fotos, documenten, instellingen etc) en deed een verse installatie van Windows10 (waarbij ik de hele harde schijf leeg gooide en alle partities samentrok). Dat ging verbazendwekkend goed en heb dus nu een schone PC met maar 2 partities. Had er vroeger allemaal verschillende aangemaakt. Eentje was voor data, andere was voor games… en uiteindelijk liep m’n data schijf vol en stonden er op meerdere partities games geinstalleerd. Een rommeltje dus. Maar ik kon dus nu weer vers beginnen.

Ik installeerde een paar games uit m’n Nog spelen en Misschien/Ooit nog wel eens categorieën en besloot om Super Hot weer eens verder te spelen. Die speelde heel lekker, maar er knaagde iets… Darkest Dungeon knaagde. Deze game had ik al een tijd op m’n Steam wishlist staan en had hem de afgelopen weken ook vaak zien langskomen in de Steam Winter Sale. Hij was daar 50% afgeprijsd, maar ik had mezelf voorgenomen om niet constant maar nieuwe games te kopen. Ik had mezelf voorgenomen om eerst een game van m’n backlog uit te spelen (of genoeg, zodat ik er klaar mee was) en dan pas ‘mocht’ ik (van mezelf) een nieuwe game kopen.

Nou, dat voornemen hield ik dus een avondje vol, want ik speelde Super Hot en na 1-2 uurtjes had ik er wel beetje genoeg van en besloot ik om (toch maar) Darkest Dungeon te kopen. Toch wel beetje zonde dat ik het niet 3 dagen eerder kocht, want dat had me 50% van de prijs gescheeld. Uiteindelijk nog 1-2 uurtjes Darkest Dungeon gespeeld (waarover in een latere post mogelijk meer) en toen was het alweer 1:00 en tijd om naar bed te gaan.