Zo [zie titel] klonk het in mijn hoofd toen ik erachter kwam dat ik alle gegevens uit m’n telefoon gewist had. En dat was eigenlijk niet de bedoeling.

Heb sinds een paar maanden een nieuwe telefoon (de oh-zo-populaire Sony Ericsson C902, zelfs James Bond gaat hem gebruiken). Maar soms doet hij wel eens een beetje vreemd. Valt ineens uit (met alle gevolgen van dien), de wekker loopt niet af (met alle gevolgen van dien) of hij reageert niet als ik wil opnemen (met alle gevolgen van dien). En dat is lastig.

Dus ik besloot om de software van mijn telefoon te updaten. Ja, dat kan tegenwoordig. Vroeger kreeg je een telefoon en daar moest je het mee doen. Tegenwoordig kan je hem (via USB) aan je computer hangen en daarmee de zogenaamde firmware updaten.

En dat leek me wel handig. Misschien dat ik dan wat minder met-alle-gevolgenvan-dien-voorvallen zou hebben. Dus zo gezegd, zo gedaan.

Ik plug de telefoon aan de computer (via USB). De batterij eruit en er weer in.

En ik klik op de 2, 3, 5, 9 schermpjes (weet niet meer precies, maar in ieder geval waren het er veel) waarin staat:’vergeet niet uw gegevens te backuppen’, ‘weet u zeker dat u door wilt gaan?’, ‘heeft u wel een backup gemaakt van uw gegevens?’, ‘uw gegevens zullen overschreven worden, dus maak een backup!’.

En overal denk ik: “Ja! Ja! Ja! Heb geen backup gemaakt, maar al m’n nummers staan op de SIM-kaart en de foto’s staan op de geheugenkaart. Dus er kan niks misgaan. Sjeez. Schiet nou eens op. Ik wil die upgrade!”

En toen ging hij aan de slag.

1%

2%

3%

En dat ging zo door tot 100% – heel verrassend.

En toen mocht de USB er weer uit, telefoon weer aan (maar eerst de batterij eruit en erin) en ik krijg keurig het welkomsschermpje.

Niks aan de hand dus. Totdat ik merk dat al m’n SMSjes weg zijn. En al m’n contacten. En al m’n afspraken. En al m’n notities.

Bleek dus dat ik wél m’n SMSjes en contacten op m’n telefoon had gezet. En niet op m’n SIM-kaart.

En die SMSjes kan ik nog wel missen. En m’n afspraken ook wel, want had er niet zoveel instaan – geloof ik.
Maar alle contacten weg, dat is een beetje jammer. Gelukkig heb ik hier nog ergens m’n oude telefoon liggen waarop een hele berg contacten staan. Maar mensen van wie ik de afgelopen 2 maanden hun nummer heb gehad: sorry!

Dus hierbij eventjes een oproep: mocht u een tijdje niks van mij horen, neem dan gerust even contact op. Stuur een SMSje of bel me eventjes. Altijd gezellig en dan heb ik ook weer uw nummer in mijn telefoon staan.

Bij voorbaat hartelijk dank.