Het spel Day of Defeat, ooit begonnen als een uitbereiding op Half-Life en inmiddels uitgegroeid tot een apart spel. Het is een teambased-multiplayer-spel wat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereld Oorlog; je speelt dus of als Geallieerden, of als Duitsers tegen elkaar. Had er ooit wel eens ergens wat van gehoord, maar nooit echt naar gekeken wat het nou was.

Maar ineens was daar afgelopen vrijdag een berichtje dat er het weekend gratis gespeeld kon worden, zonder het spel te moeten kopen. Dit zogenaamde ‘Free Weekend #2′ was een groot succes, alle servers waren barstensvol en het behaalde ook goed z’n doel; duidelijk maken hoe leuk DoD was.

Het spel speelt zich af in de omgeving van de echte missies, voornamelijk dus in en rondom de kleine Franse dorpjes in WOII. Alles is schitterend vormgegeven, gedetailleerde huizen, overal ligt puin en wrakstukken van tanks. En daarnaast heeft het spel ook nog eens gave effecten – waaronder HDR of een mooi effect van verwarring/wazigheid wanneer je iets te dichtbij een granaat stond.

Maar wat me vanaf het begin het meeste aangreep – naast de sfeer die het spel uitstraalde – was de verslavende gameplay. Er zijn twee speltypes: bij de een is het doel om gebieden van de tegenstander te veroveren en bij het andere type gaat het erom dat je bepaalde doelen vernietigt of verdedigt (afhankelijk van met welke partij je speelt). Dit doe je door samen te werken met je teamgenoten, de een verovert een gebied terwijl z’n teamgenoten de omgeving dekken of jij bevestigt een explosief, terwijl je teamgenoot ervoor zorgt dat er geen vijand in je rug komt.
Het is zelfs zo dat je zonder teamwork het niet redt. Je kan wel zelf beetje gaan rondrennen, maar dan behaal je de doelen nooit of je eindigt al snel dood in een hoekje.

Met deze demo – wat het eigenlijk was – kon je dus een goed beeld krijgen van wat het spel te bieden had en dat beeld beviel me uitstekend. Heb het dus vandaag ook meteen gekocht en heb vanavond alweer een aantal uren lopen spelen. Zeer verslavend dus en misschien wel een nieuwe hobby?

Nog wat links naar wat filmpjes:
Prelude to Victory (heel sfeervol)
Operation Jagd
Operation Colmar