Tijdens ons weekendje weg stonden er op de braderie een aantal kraampjes over het spel GO – heel toepasselijk aangezien het thema van de braderie China was. Het zag eruit als een leuk, tactisch en ook laagdrempelig spelletje. En na wat uitleg van de basisregels was mijn enthousiastme alleen nog maar gegroeid.
Het eeuwenoude chinese spel GO is echt een spel voor de liefhebbers van schaken. Het heeft als doel om meer gebied dan je tegenstander te veroveren. Dit doe je door ‘eenvoudig’ om-de-beurt een steen neer te leggen en daarmee te verdedigen, op te bouwen of de tegenstander aan te vallen. De basisregels zijn stukken eenvoudiger dan die van schaken, maar eigenlijk is het spel – net als schaken – heel tactisch. Je moet goed inzien wat de tegenstander met elke zet kan doen en andersom.
Later – na het weekendje – ben ik meer informatie gaan zoeken, beetje rondspeuren op internet en wat blijkt: het spel GO is nog ouder dan schaken en er spelen wereldwijd net zoveel mensen. Had ooit wel eens gehoord van GO, maar me er nooit in verdiept. Nu ik ermee begonnen ben, zie ik toch de schoonheid vna het spel in en denk er zelfs over om een GO-basisset (bord en een zet stenen) aan te schaffen. Heb alleen een probleem, er is niemand met wie ik het kan spelen. Maar gelukkig zijn er genoeg online-varianten waar je het spel kan spelen, dus daar ga ik maar eens m’n spelervaring opdoen.
Ter afsluiting nog een aantal handige links, voor als je meer wilt weten over GO. Heb de links op volgorde van te lezen gezet. Het is dus aan te raden om te beginnen met de eerste link, vervolgens de tweede te lezen etc.
- De basisregels van GO
- Interactief het spel leren
Goede aanvulling na het lezen van de basisregels - Online cursus
Heel nuttig om meer inzicht te krijgen in het spel