Een eiland in de oceaan van weblogs

Moederbord weer terug

Na een paar weken wachten is nu eindelijk m’n moederbord weer terug. Moest hem nog even bij de buren ophalen, maar daarna kon het gesleutel weer beginnen. Eerst de processor er weer op – is altijd gepruts met koelpasta en alles – en daarna kon hij m’n (nieuwe) kast in. Toen hij daar eenmaal in zat, kon ik hem aansluiten en was alles klaar voor gebruik. Tenminste, dat DACHT ik. Uiteindelijk heb ik vrijdagavond nog tot 0:30 lopen rommelen en heb uiteindelijk de oplossing gevonden: de batterij van m’n BIOS eruit halen en een nachtje laten rusten.

Vind het wel beetje vreemd dat ik een nieuw moederbord toegestuurd krijg welke gewoon helemaal niet werkte. Uiteindelijk heb ik hem dus wel aan de praat gekregen en zondag dus ook lekker m’n computer kunnen inrichten. En hij is nu weer voor 70% up-and-running. Moet nog wat programma’s installeren en daarnaast nog beetje ordenen. Maar is wel weer lekker hoor, na een maand op een slomer laptopje te hebben gewerkt (toch bedankt hoor mam) 🙂

Zal hieronder nog even nadrukkelijk vermelden wat ik gedaan heb om m’n moederbord te fixen, zodat mocht iemand zoeken met Google de oplossing snel kan vinden:

Het ging om een Asus A7N8X-E Deluxe moederbord en als ik iets in de BIOS savede dan kreeg ik alleen maar een zwart scherm. Ik had geprobeerd om de CMOS te clearen (jumper verzetten), maar dat werkte niet. De BIOS-batterij eruit halen werkte ook niet. Uiteindelijk heb ik hem dus een hele nacht eruit gehaald en teruggezet. En het werkte. Wonderbaarlijk maar waar 😀

English translation:

I had a problem with my motherboard (ASUS A7N8X-E Deluxe). It was called the SAVE-AND-DIE-bug, which means:
– you start your computer
– the BIOS says you haven’t shutdown your computer like it should, so you have to adjust the CPU-speed in the BIOS
– you enter the BIOS, change all values and SAVE & EXIT
– and then only a black screen, nothing happens anymore. The only option is a reset

I researched the problem a month ago and couldn’t find a sollution. So I send my motherboard back to the supplier (RMA). Last week I got a new motherboard back, but this one had the same problem (don’t know for sure the motherboard is new :S).

So the same problem was back and I started my research again. And after a day searching I found this topic which described my problem. And on page 6 I found the sollution to my problem:

I tried moving the jumpers like it said in the manual, that didn’t work.
I changed the battery, that didn’t work
I thought I had to reflash it but I tried one last thing:
I took out the battery (the original) left it out overnight, no power supply connected to tower and in morning it worked.

The switching jumper thingy did not work for me and neither did taking out the battery for a short period of time. Try doint it overnight and see if it works

Hope it helps you who found this via Google or some other searchengine… 🙂