Een eiland in de oceaan van weblogs

Beroepskeuze

Als je denkt maak je rare sprongen in je hoofd. Zo kwam ik vanochtend – weer tijdens het smeren van m’n ontbijt – via via terecht bij m’n beroepskeuzes. Vanaf dat je naar school gaat word je vaak gevraagd wat je wil worden als je groot bent. Ik heb meerdere keren antwoord gegeven op deze vraag, maar uiteindelijk ben ik heel ergens anders terecht gekomen dan ik als kleine Skar geplanned had.

Het begon als kleuter, ik wilde uitvinder worden. Had altijd het idee dat ik heel goed was in knutselen en in het bedenken van oplossingen voor problemen. Zo heb ik met allerlei touwtjes – dwars door de kamer – en bakjes een katrollen-systeem ‘uitgevonden’. Het werkte wel goed, dat wel. Alleen zaten de
touwtjes beetje in de weg 😀

Tegen het eind van de basisschool had ik het uitvindersschap alweer laten schieten voor het volgende beroep: vrachtwagenchauffeur. Dat leek me zo mooi. Lekker op die grote wagens rondrijden, prachtig. Ben zelfs een aantal keer met een kennis – die vrachtwagenchaffeur is – meegegaan. ’s Ochtends vroeg om 5:00 uur opstaan en dan mee in de vrachtwagen. Was wel indrukwekkend.

Aan het begin van de middelbare school was dat beroep alweer vervangen. Inmiddels had ik besloten dat ik bij de Technische Recherche van de Politie wilde. Ik ging naar open dagen, lette bij politieseries heel goed op en verplichtte mezelf zelfs om bij ziekenhuisseries en operaties te blijven kijken. Want ik moest wel tegen bloed en gore wonden kunnen :P. Op basis van deze beroepskeuze heb ik ook m’n examenpakket samengesteld. Ik koos Natuurkunde en Scheikunde, want dat had je nodig bij de Technische Recherche. Ook besloot ik om Duits te volgen, altijd handig voor als je bij de Politie zat.

En toen ik uiteindelijk m’n HAVO gehaald had, wist ik het niet meer. Ik had geen speciale voorkeur meer, dus het kiezen van een vervolgstudie was lastig. Uiteindelijk dus begonnen aan een nieuwe Informatica opleiding. Deze was om de hoek, dus dat zal waarschijnlijk de reden geweest zijn. Ik deed al wel dingen met computers, maar voornamelijk spelletjes spelen. Deze studie beviel niet echt en na anderhalf jaar afgebroken en een andere gestart. Deze heb ik inmiddels – op de laatste drempel na – afgerond en zit nu in een beroep (webdeveloper) waar ik drie jaar geleden mezelf nog niet verwacht had.

Deze beroepskeuze is eigenlijk beetje toevallig gemaakt. Want toen ik met de opleiding begon had ik nog steeds geen goed idee wat ik uiteindelijk wilde gaan doen. Totdat ik eind 2002 een stage moest gaan zoeken en ik bij een ‘website-bouwer’ uitkwam. En het werken als webdeveloper beviel, heel goed eigenlijk. En zo ben ik hier terecht gekomen.

Achteraf snap ik niet waarom ik dit niet eerder heb ontdekt. Ben al eens eerder in aanraking met PHP, Flash en HTML gekomen. Maar toen heb ik het snel links laten liggen en ben weer verder gegaan met al het andere. Maar nu zit ik in de avonden thuis te klussen en te prutsen. Lees veel boeken en heb nog veel dingen die ik wil leren. Het lastige (of is dat juist leuk?) is alleen dat ik geen idee heb waar ik over drie jaar zit. Bestaat dit beroep dan nog? Zit ik dan weer heel ergens anders? Of zit ik dan nog gewoon waar ik nu zit? Ach, we zullen zien. 🙂