Een eiland in de oceaan van weblogs

Paniek

Vanavond tussen het sporten door even bij Nath langs. Even gezellig rustig zitten voordat ik weer moest gaan zwemmen. Maar dat viel tegen 😛

Er bleek een virus in de computer gekropen te zijn. Maar gelukkig kwam ik daar to the rescue. Het was het W32.Serflog.A virus. Eentje die zich via MSN Messenger verspreid en zich dan naar al je contacten verstuurd.

Helaas hadden ze bij Nath dat virus ook op MSN aangeboden gekregen, geaccepteerd en ook nog eens uitgevoerd. Konden ze natuurlijk niks aan doen, maar daarna bleven ze wel met alle problemen over. Uiteindelijk heb ik een programma gevonden om het virus te verwijderen, dat is hier te vinden.

Ter afsluiting nog even een aantal tips om voortaan hier geen last meer van te krijgen:

  • Accepteer nooit bestanden met een gekke naam. En heeft het toch een gekke naam, weiger het dan en vraag expliciet wat het is voordat je het accepteerd.
  • Meestal worden die dingen automatisch aangeboden of staat er een gekke tekst bij. Dat is meestal engels, iets van “check this… ” , “please open this file!” of “heee. wanna take a look?”. Dan weet je dus direct dat er iets mis is. Meestal komt de taal of manier van schrijven niet overeen met de persoon die het stuurt, dat is dus ook al een hint.
  • Accepteer NOOIT .PIF bestanden. Dat zijn namelijk uitvoerbare bestanden welke ‘onzichtbaar’ zijn. Je ziet dan dat iemand je PLAATJE.JPG wilt sturen (ofzo) en dan heet dat plaatje eigen PLAATJE.JPG.PIF. Of zelfs bestanden zonder een zogenaamde extentie

Nou. Laat dit voor jullie allen een wijze les zijn. Deze tips zijn trouwens niet alleen van toepassing bij MSN, maar ook bij bijvoorbeeld vreemde mailtjes met vreemde bijlages. Probeer zo min mogelijk gevaar te lopen. En hier kan je een gratis goede virusscanner downloaden.