Een eiland in de oceaan van weblogs

Shaolin Gong Fu

Heb wat meer informatie gekregen over Shaolin Gong Fu, de sport waar ik donderdag ga kijken en wellicht ga beoefenen:



Shaolin Gong fu is de Chinese vechtkunst van het bekende Shaolin Klooster in China. Shaolin Gong Fu wordt gekenmerkt door compactheid. De bewegingen zijn kort, beknopt, simpel maar tegelijkertijd veelzijdig. Shaolin Gong Fu is krachtig en snel met ritmische lichaamsbewegingen, waarbij het accent ligt op hardheid in haar bewegingen en tegelijkertijd zachtheid combineert ter ondersteuning van deze hardheid.
Shaolin Gong Fu biedt naast praktische zelfverdediging, fysieke conditietraining & basisvaardigheden (zoals basistrappen, basisstanden, basispatronen etc.) ook tal van acrobatische aspecten. Ook wordt bij Shaolin Gong Fu veel aandacht besteed aan het stretchen van de spieren.


Het Shaolin Gong Fu wordt onder andere gekenmerkt door de vele vuistvormen. De eerste vijf basisstanden komen terug in Shaolin Wu Bu Quan, hetgeen letterlijk betekent “Shaolin Vijf standen vuist” (Vuist in de betekenis van (vuist)vorm).


Authentieke Shaolin vuistvormen zijn: Shaolin Xiao Hong Quan (letterlijke betekenis: Kleine rode vuist), Shaolin Zhou Yang Quan, Shaolin Da Hong Quan (grote rode vuist), Shaolin Dao (breedzwaard vorm), Shaolin Gun (stokvorm) etc. Met deze authentieke vormen traint men al de bovengenoemde aspecten: de vormen vergen naast fysieke uithouding, souplesse, snelheid, het nodige inzicht in de technieken, ook zeer veel geduld. Tegelijkertijd traint men flexibileit, balans, explosiviteit (kracht) en reflexes.


Naast genoemde vormen zijn er nog talloze wapenwormen (9 delige ketting, rechtzwaard etc.), dierenstijlen (adelaar, bidsprinkhaan etc.), Shaolin dronkenstijl en nog veel meer.


Wat is Shaolin Tempel Gong Fu ?


De algemene bijzonderheden zijn stevigheid, krachtigheid, eenvoud, zuiverheid en snelheid. Er bestaat een spreekwoord dat zegt : “Een bokser kan oefenen op een plaats waar enkel een rund kan liggen”. Het vallen, opstaan, draaien, steunen, trappen, stoten en springen gebeuren allemaal op een rechte lijn.


Het Shaolin Tempel Gong Fu bestaat uit :


* De ongewapende vormen :


Bij deze vormen wordt er gevochten tegen een onzichtbare “vijand”. Alle lichaamsdelen worden optimaal benut om af te weren en aan te vallen.


* De gewapende vormen :


Hierbij kunnen 18 verschillende basiswapens worden gebruikt zoals : stok, speer, breedzwaard, zweep, 9-delige ketting, hellebaard etc?


* Interne Qi-Gong :


Dit wordt gebruikt ter bevordering van de bloedsomloop en ter verdrijving van de slechte elementen in het lichaam. Het lichaam wordt sterk en gezond, ledematen worden snel en lenig en ook de organen worden gezond.


* Externe of hard Chi-Gong :


Bij hard Chi-Gong wordt de positieve energie in het lichaam opgenomen en de negatieve afgestoten, zodat men het lichaam tijdelijk gevoelloos voor pijn kan maken. Deze energie kan naar elk lichaamsdeel worden geleid.


Dat is dus Shaolin Gong Fu. Ziet er echt kewl uit. Echt wat ik zoek. Dus we zien het donderdag wel en ik laat het zeker hier horen.